DB4 header

Wethouder Jan van Rijn koestert Bollen Vierdaagse en Adamas

Als wethouder in Hillegom is Jan van Rijn (54) nauw betrokken bij de Duin en Bollen Vierdaagse. Hij maakt zich sterk voor het evenement en is een groot pleitbezorger van het Adamas centrum, dat dit jaar als goede doel aan de vierdaagse is verbonden. Van Rijn hoopt dat inwoners massaal in beweging komen voor streekgenoten met kanker.

Na een lange carrière in de zorg kwam Jan van Rijn terecht in de politiek. Hij was eerst burgerlid, toen raadslid en is sinds 2018 wethouder. De geboren Vlaardinger is lid van de lokale partij BBH, Bevolkings Belangen Hillegom, die al bijna vijftig jaar bestaat. Met acht zetels is de partij de grootste in de raad. In zijn portefeuille heeft Van Rijn het sociaal domein (onder meer gezondheid, welzijn en veiligheid) en economie. Hij houdt niet van pamperen, stelt hij. “Ik vind: de overheid is een vangnet, geen hangmat. Wij willen het beste voor Hillegom, dat wil zeggen: een financieel gezonde en vitale gemeente zijn en blijven. Dat laatste is een uitdaging. Voor vitaliteit heb je jong en oud nodig.”

Brengt inwoners bij elkaar
In zijn vrije tijd maakt de wethouder graag een ommetje. Bewegen is heel belangrijk, weet hij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij de Duin en Bollen Vierdaagse een warm hart toedraagt. “Als je elke dag een uurtje wandelt, heeft dat een positief effect. Deelnemen aan een evenement als de Bollenvierdaagse is goed voor je gezondheid. Maar het is niet alleen het bewegen. De vierdaagse zorgt ook voor verbinding, hij brengt inwoners bij elkaar. Bijkomend voordeel: het praat makkelijker als je loopt, er ontstaan dan mooie gesprekken.”
De wandelaars kunnen bovendien van de omgeving genieten. “De route voert langs alle mooie plekjes, deelnemers ervaren hoe prachtig onze streek is. Daar mogen we als inwoners best trots op zijn. Als Hillegommer doet het me deugd dat het evenement de eerste avond van start gaat in mijn eigen dorp (zie kadertekst). Vorig jaar waren Lisse en Noordwijk twee keer startplaats. Nu is het beter verdeeld. Zelf loop ik trouwens ook een dag mee: 15 kilometer. ”

Luisterend oor
Van Rijn vindt het mooi dat als goede doel is gekozen voor Adamas, het centrum voor leven met en na kanker. Voor mensen die zelf geraakt zijn door de ziekte en hun naasten. “Ik kende Adamas al vanuit mijn functie. Laatst nog heb ik met collega-wethouders uit de regio een bezoek gebracht aan het centrum. Ik kom uit de zorg, ik heb ervaren dat het kan helpen als je met lotgenoten praat. Daarom is het fijn dat er in de buurt een plek is waar je altijd kunt binnenlopen voor een luisterend oor. Ik heb zelf een chronische ziekte, dus ik weet hoe belangrijk dat is. Wat mij betreft verdient Adamas een breed draagvlak.”