Adamas omarmt gedachtegoed Positieve Gezondheid

Bij Adamas - centrum voor leven met en na kanker - wordt gewerkt met Positieve Gezondheid: een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes pijlers. Marcia de Groot, coördinator vrijwilligers & gasten, heeft zich hierin gespecialiseerd. Ze legt uit wat de methode inhoudt en welke rol bewegen speelt. “Je ziet welke kansen en mogelijkheden er zijn.”

Voorafgaand aan het interview stuurt Marcia de Groot een mail met daarin een link naar een Youtube-filmpje. Ze schrijft: “Heb je deze docu gezien? Prachtig!” Het filmpje is een trailer van een documentaire over de Blue Zones. Dat zijn vijf plekken in de wereld, waaronder Sardinië, waar mensen langer en gezonder leven dan elders. Uit onderzoek blijkt dat de blauwe zones negen gemeenschappelijke kenmerken hebben, zoals ‘weinig stress’, ‘eten van plantaardig voedsel’ en ‘beweeg natuurlijk’. De Groot: “Hier is Positieve Gezondheid op gebaseerd”.

Spinnenwebmodel
Bij Positieve Gezondheid ligt het accent op mensen zelf, hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Het is een manier om breder naar gezondheid te kijken - dus niet alleen naar de lichamelijke gezondheid. De methode is uitgewerkt in zes pijlers, of dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. “Voor mij geeft het inzicht in: waar sta je nu in het leven? En wie of wat heb je nodig?”, vertelt de coördinator van de (ruim honderd) vrijwilligers en gasten van Adamas Centrum.

Voor haar op tafel ligt een A4’tje met daarop afgebeeld het zogeheten spinnenweb, een model waarin de zes dimensies zichtbaar zijn gemaakt. Bij elk ervan horen vragen, 44 in totaal. Als je de vragenlijst invult kun je in kaart brengen hoe je je gezondheid ervaart. Doe je bijvoorbeeld wel de dingen die je leuk vindt? Voel je je gelukkig of juist eenzaam? Krijg je voldoende steun van familie en vrienden? De Groot: “Dit gaat over kwaliteit van leven. Zelf de regie pakken. Je ziet welke kansen en mogelijkheden er zijn en wat je meer kwaliteit kan geven. Voor mensen die ziek zijn of een zieke in hun omgeving hebben, blijkt dat vaak lastig. Ik zal een voorbeeld geven. Laatst kwam hier een vrouw van wie de man palliatief is. Ze zei: ik doe niet mee met de vierdaagse, want mijn man wordt geopereerd. Waarop ik vroeg: wat wil je zelf? Ze wilde graag wandelen. Toen zijn we samen aan de slag gegaan met Positieve Gezondheid.”

Meer bewegen
De Lissese gelooft heilig in het gedachtegoed van grondlegger en voormalig huisarts Machteld Huber. Die ontdekte, toen ze zelf ziek werd, dat ze haar herstel actief en positief kon beïnvloeden. Huber besloot het concept gezondheid nader te onderzoeken en richtte in 2015 het Institute for Positive Health op. “Het sprak mij meteen enorm aan”, zegt De Groot. “Ik heb een opleiding Positieve Gezondheid gevolgd en me er verder in gespecialiseerd. Inmiddels geef ik regelmatig cursussen en trainingen. Ik ben het ook zelf gaan léven. Bijvoorbeeld door meer te bewegen; ik pak regelmatig de fiets en ik wandel veel.
Het is bewezen dat bewegen bijdraagt aan een gezondere leefstijl. Daarom ben ik zo blij dat wij als goede doel aan de Duin en Bollen Vierdaagse zijn verbonden. Je zou kunnen zeggen dat de vierdaagse net als Adamas is gebaseerd op Positieve Gezondheid. Zelf wandel ik ook mee, ja. Met een businessteam, dat vooral bestaat uit Hillegomse ondernemers, lopen we de vijftien kilometer.”

Na het gesprek stuurt ze nog een mailtje. Ze heeft tien voordelen van wandelen op een rijtje gezet: houdt hart en bloedvaten gezond, helpt bij het afvallen, vermindert stress enzovoort. Op 10, met een vette knipoog naar de vierdaagse: “Wandelen verbetert je immuunsysteem… en je steunt een goed doel, namelijk Adamas”.