Zet je lichaam in beweging, want rust roest!


Wandelen in bosWe kunnen niet anders dan vaststellen dat we met z’n allen een veel te zittend leven leiden. Het is reeds lang bekend dat vooral hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen door geregeld fysiek actief te zijn. Pas de laatste jaren is het ook duidelijk geworden dat allerlei aandoeningen zoals gewrichts- en rugklachten, overgewicht, suikerziekte, botontkalking en het risico op bepaalde vormen van kanker verminderd kunnen worden door te bewegen.


Lichaamsbeweging, je hebt het in vele soorten en maten. Je kunt je lichaam bewegen in huis of buiten in de natuur, in- op- of onder water. Alleen, of met andere mensen, of met dieren. Je kunt er hulpmiddelen bij gebruiken, zoals een fiets, een springtouw, een step, een sup, je zwembroek, skeelers of wandelschoenen. Het maakt niet uit, als je maar beweegt of sport!

Maar wat maakt nou dat bewegen zo goed voor je is?
Door te bewegen maakt je lichaam verschillende soorten hormonen (dopamine, endorfine, serotonine) ‘wakker’. Denk maar eens aan zo’n sneeuwdoosje. Als je daarmee schudt, komt de sneeuw in beweging. Zo gaat dat ook in je lichaam. De hormonen komen tot leven als je beweegt en zorgen ervoor dat je je minder gestrest voelt, je minder pijn ervaart, je humeur beter wordt, je zelfvertrouwen met stappen vooruit gaat en je beter slaapt. Wie wil dat nou niet?!

En het mooie is, je hebt het allemaal zelf in de hand. Ook als je fysiek tot minder toe in staat bent. Want ‘minder’ betekent niet ‘helemaal niets doen’. Het enige wat je hoeft te doen, is die eerste stap te zetten en je zal zien dat je je daardoor al beter voelt.
Door beweging daalt ook je bloeddruk, wordt je slechte cholesterol afgevoerd en je conditie gaat vooruit. Je hartslag gaat omhoog wat zorgt dat het zuurstofgehalte in je bloed hoger wordt waardoor alle cellen in je lichaam in een soort van jubelstemming komen, want dan kunnen ze doen wat ze moeten doen! Levensenergie door heel je lichaam vervoeren. Tevens is het belangrijk om te bewegen om je lymfesysteem ‘aan te zetten’. Alleen door te bewegen kan het lymfesysteem doen wat het moet doen.

Kortom, bewegen is goed voor je lichaam en voor je mentale welbevinden. En last but not least: bedenk dat je lichaam je vervoermiddel is, waarmee je kunt geven en ontvangen, ontmoeten en met elkaar verbinden.

Het lichaam is tot zoveel toe in staat! Zet het dus in beweging, want rust roest!
Kijk op www.adamas-inloophuis.nl/ABC voor de ADAMAS BEWEEG ACTIE.. wellicht een goede start om te gaan bewegen!

Suzanne Taillie